Kontakt:

Tlf: 39 56 13 44

E-mail: bst@bst-nord.dk

To nye kollegaer :-)
15-03-2017
Velkommen til Sven og Thomas
Læs hele nyheden

Sundhedsfremme Lyngby-Taarbæk Kommune

Teknisk forvaltning

Kan man få medarbejderne i vej, park, vand og kloak til at arbejde med at forbedre egen sundhed?

Nej, det kan man ikke – De kan nemlig selv!

Det er jo en rigtig mandekultur og de vil kun det, de selv vil. De vil ikke have nogen til at blande sig i deres sundhed, var den første melding for 4 år siden om medarbejderne hos Teknisk Forvaltning i Lyngby-Taarbæk kommune. Jamen, det er jo et sundt og godt udgangspunkt, var mit svar.

At ville selv

Det er afgørende selv at sidde ved roret, hvis det skal lykkes at ændre gamle indgroede vaner og udskifte dem med sundere. Det bedste er at ville selv. Ingen kan gøre det for dig, men kulturen på en arbejdsplads kan gøre meget godt for den enkelte medarbejder. Den sunde kultur starter ved ledelsen, men den bæres af medarbejderne. Skal kursen lægges om tæller alle med.

At ville bestemme selv

Ja, selvfølgelig skal den enkelte selv bestemme sin nye kurs. Der er rigeligt med motivation hos alle medarbejderne og rigtig gode ideer til, hvordan egen vægt kan bringes ned, hvordan mere motion kan lægges ind i hverdagen, hvordan rygestoppet skal foregå, hvordan alkoholen forhindres i at overtage livet, så det er bare med at få snakket ideerne frem.

Andres gode råd kan ikke bruges til meget, vi ved det jo godt…., men alligevel kræver det sin mand at ændre vaner og at fastholde dem over tid.

Samtalerne fungerer som et - stop op, og tænk dig om

Hverdagen og gamle vaner løber jo af med alle, hvis man ikke stopper op en gang imellem for at tage skeen i den anden hånd. Medarbejderne i Lyngby-Taarbæk Kommune, Tekniske Forvaltning fik alle tilbudt en sundhedssamtale første gang i 2006, og derefter i 2007, 2009 og dette gentages nu i 2011. Igennem årene har der også været fælles oplæg, og der er arbejdet med sundhed på andre måder. Hvert år har der været stort fremmøde og overordentlig god stemning for at forbedre egen sundhed. Der løbes, smøger lægges på hylden, overflødige kilo sendes hen hvor peberet gror, og det smitter.

Jeg har tavshedspligt, og ingen informationer om den enkelte gives videre fra min side, men blandt medarbejderne er det blevet mere legitimt at tale med hinanden om, at det faktisk føles ret godt, højner vitaliteten og giver mere energi, når menuen står på bøf med grønsager, når det man hiver ind er frisk luft og når bilen må vige for cyklen.

Målingerne kan bidrage til at sætte rammen for en beslutning

Medarbejderne bliver tilbudt måling af blodtryk, kolesterol, blodsukker, fedtprocent m.m. Resultaterne skrives på et ark papir som udleveres til medarbejderen selv. Der er forståeligt nok et stort ønske om at kende egne tal. Det er jo også lettere at styre sin egen økonomi, hvis man ved hvor mange penge, der står på kontoen. Tallene viser ikke billedet alene. Jeg starter altid en samtale med at spørge: ”Hvordan har du det?”

Det kræver ressourcer at ændre gamle vaner, og står man midt i en skilsmisse er det måske ikke tiden for ændringer, eller også er det netop i sådan en situation, at ændringerne bæres frem.

Det lange seje træk

Sundhed kommer ikke hen over en eftermiddag, så det er særligt interessant at følge en gruppe medarbejdere hen gennem flere år – og jeg tager hatten af!

Jeg synes, I gør det fantastisk godt – Jeg ved at I kan ændre vaner, og jeg ved at I gør det.

Af arbejdsmiljøsygeplejerske og arbejdsmiljørådgiver

Rikke@Bst-Nord.dk 

BST NORD A/S

​​CVR: 89747112

Tlf: 39 56 13 44​

E-mail: bst@bst-nord.dk

Abningstider

man - tors: kl. 08:00-17:00

fredag:       kl. 08:00-16:00

Hovedkontor

​Dynamovej 11. 2.th

2860 Søborg

Lars Tornvig, Tlf: 31 23 21 57

 ​

Se alle konsulenter 

i BST Nord A/S og søsterselskabet ArbejdsmiljøCentret A/S.

Afdelinger

Kolding. Olaf Ryes Gade 7 K, 1.​

Stig Holm, Tlf: 26 30 05 44

Randers. Engelsholmvej 26

Pernille Vedsted, Tlf: 31 77 80 82​

Aalborg. Christmas Møllers Vej 17

Tine Brodersen,​ Tlf: 52 13 75 13